Polska aronia na zdrowie

Z polskiej aronii można przygotować zdrowe smakołyki. Ten pyszny owoc musi można przerobić na soki, konfitury, a nawet aromatyczne nalewki. Aronia to świetny owoc nadający się na deser. Poznaj moc drzemiącą w aronii.

 

Zdrowie przede wszystkim

Aronia polecana jest osobom, u których działanie układu immunologicznego nie jest na właściwym poziomie. Uwaga! Aronia zawiera kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc znalazł poklask u przedstawicielek płci pięknej, które chcą jak najdłużej zachować. Aronia jest źródłem odmładzających przeciwutleniaczy: antocyjanów, flawonoli oraz polifenoli. Wyżej wymienione substancje chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Ponadto aronia wspiera pracę układu pokarmowego. Reguluje trawienie i przeciwdziała zaparciom. Trzeba podkreślić, że owoc ten zawiera w swym składzie rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne, co znacznie przyczynia się do poprawy ich elastyczności.

 

Jeśli chcesz dobrą konfiturę lub sok, wybierz owoce dojrzałe, nieuszkodzone i jędrne. Aronię najlepiej zbierać, kiedy owoce są już bardzo ciemne i miękkie. Wówczas nabierają aromatu i słodyczy.

Co można zrobić z aronii?

Aronia nadaje się idealnie na sok. Jak przyrządzić pyszny sok? Wystarczy umyć kilogram owoców, zamrozić i odmrozić. Następnie owoce zalewamy litrem wody. Dodajemy 100 gram cukru i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy sok z jednej cytryny. Taką mieszankę wlewamy do butelek i pasteryzujemy.

Aronię można dodać do mięsa. Doskonale pasuje do wieprzowiny oraz drobiu. Możemy nafaszerować aronią pierś z kurczaka lub przyrządzić pyszny sos. Taki specjał przypomina nieco w smaku żurawinę – jest niecko kwaskowaty. Taką nutę smakową można przełamać cukrem.

Aronię można zamrozić. Takie zamrożone owoce wykorzystujemy zimą do przyrządzania kompotów, które świetnie wspierają działanie układu odpornościowego.

A co powiecie na ciastka z aronią? Oto przepis:

Składniki:

* zmielone płatki owsiane – około dwie szklanki

* szklanka aronii

* banan

* pół szklanki mielonych migdałów

* jabłko

* dwie łyżki siemienia lnianego

* dwie łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Łączymy ze sobą migdały, płatki owsiane, siemię lniane, starte jabłko oraz rozgniecionego banana. Dodajemy olej, a na koniec aronię. Formujemy okrągłe ciastka i pieczemy je przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Dodaj komentarz