Wszystko, co powinieneś wiedzieć o soli kuchennej

Sól kamienna to produkt spożywczy, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Przyzwyczajenie do tego artykułu jest na tyle silne, że potrafimy posolić nieomalże wszystko. Coraz częściej łączymy również słone ze słodkim. Dobrym przykładem jest oczywiście solony karmel. Sól kuchenna to prawie czysty chlorek sodu (NaCI). Ostatnimi laty można zaobserwować swoistą nagonkę na ten produkt spożywczy. Czy słusznie?


Rodzaje soli kuchennej

Sól kuchenna dostępna jest w trzech formach. Po pierwsze będzie to sól kamienna wydobywana z naturalnego złoża w kopalniach soli. Po drugie sól warzona – otrzymywana jest z soli kamiennej. Jest to najmniej wartościowy artykuł spożywczy (nieoczyszczona sól kamienna zawiera w swym składzie związki mineralne). Trzecim rodzajem soli kuchennej jest sól morska. Sól morska powstaje przez odparowanie wody morskiej. Zawiera naturalne składniki mineralne, w tym magnez, żelazo i cynk. W stosunku do innych gatunków – posiada mniejszą ilość sodu.

sol-morska

Trzeba pamiętać, że sód jest niezbędnym składnikiem służącym prawidłowej pracy całego układu biologicznego. Sód to główny elektrolit płynów zewnątrzkomórkowych. Jego zadaniem jest regulacja zawartości wody w organizmie i wpływ na równowagą kwasowo-zasadową. Odpowiada również za właściwe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego.

Zapotrzebowanie na sód uzależnione jest przede wszystkim od wieku człowieka. Osoba dorosła żyjąca w umiarkowanym klimacie  może przyjąć 115 mg na dzień. Aby zmniejszyć pejoratywny wpływ soli na zdrowie przyjmuje się, iż sól kuchenną należy ograniczyć do jednej płaskiej łyżeczki soli, co odpowiada 5 g.

Nadmiar soli a zdrowie

Sól nazywana jest bardzo często „białym zabójcą”. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, iż Polacy przodują w nadmiernym spożywaniu soli. Grozi to bardzo nieprzyjemnymi konsekwencjami. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na zaistnienie chorób związanych z nadciśnieniem. Zwiększone ilości soli przeciążają nerki, powodują nowotwory żołądka, cukrzycę typu II, otyłość, udary mózgu i kłopoty zdrowotne systemu nerwowego. Niektórzy uznają sól za niezwykle silną, toksyczną substancję.

Odpowiednia porcja nie zaszkodzi

przyprawy-2

Tak, jak wspomniano powyżej niewielka ilość soli nie zaszkodzi nam. Sód możemy również przyjmować wraz z innymi składnikami odżywczymi. Sód znajduje się między innymi w ziarnach zbóż, rybach czy nawet w serze twarogowym. Zmniejszenie spożycia soli jest przede wszystkim zmianą nieprawidłowych nawyków żywieniowych. O tym, jak może zmienić się smak, jeśli zminimalizujemy ilość soli w codziennej diecie przeczytacie pod linkiem: http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi.

 

Dodaj komentarz