Uwielbiasz hamburgery? Ten artykuł jest dla Ciebie! Po co wydawać krocie w budce z fast foodem? Hamburger przygotowany w zaciszu domowej kuchni to zdrowa alternatywa dla tłustej kuchni. Kiedy mam ochotę na tego typu jedzenie, przyrządzam sama hamburgery. Uwaga są smaczniejsze niż w tych popularnych szybkich jadłodajniach.
Co potrzebujesz?
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: na ile osób chcesz przygotować posiłek? Właśnie tyle będziesz potrzebować mięsa i bułek.
* bułki (polecam te naturalne, ale z dodatkiem sezamu)
* mięso mielone z wołowiny
* por
* kapusta pekińska
* papryka
* jajka
* pomidor
* zielony ogórek
* czerwona cebulka
* plasterki sera żółtego
* olej kokosowy
* bułka tarta
Sos czosnkowy:
* 4 ząbki czosnku
* oregano
* jogurt typu greckiego
* sól, pieprz
Ostry sos pomidorowy:
* koncentrat pomidorowy
* śmietana 12%
* pieprz, só;l
* papryczki jalapeno
* bazylia
Przygotowanie:
Mielone mięso wołowe mieszamy z jajkiem, pokrojonym porem, solą i pieprzem. Następnie formujemy płaskie kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Bierzemy się za przyrządzenie sosów:
Sos czosnkowy: przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, mieszamy z jogurtem, oregano i przyprawami.
Sos pomidorowy: kroimy na drobno papryczki, proporcje koncentratu i śmietany: 3 łyżki koncentratu na łyżkę śmietany, dodajemy bazylii (najlepiej świeżo posiekanej, może być także suszona) i przypraw. Wszystko mieszamy ze sobą.
Kroimy bułki na pół. Układamy warstwowo produkty, nie zapominając o posmarowaniu sosami. Przykrywamy drugą częścią bułki. Następnie przypiekamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.