Efektywna dieta polega na uwzględnieniu takich proporcji żywnościowych, które spowodują utratę zbędnych kilogramów i jednocześnie odżywią ludzki organizm. Racjonalny sposób konsumowania posiłków sprawi, że człowiek nie utraci energii niezbędnej do wykonywania codziennych obowiązków. Dlatego też warto zapoznać się z tak zwaną dietą redukcyjną. Jakie są jej zasady?
Poznaj swoją właściwą wagę
Najprościej mówiąc, przy diecie redukcyjnej trzeba zmniejszyć ilość przyjmowanych wraz z posiłkami kalorii. Początkowo określa się właściwą wagę. Jednym ze sposobów jest wskaźnik masy ciała, czyli BMI (w sieci można odnaleźć wiele stron z kalkulatorami BMI definiującymi prawidłową wagę, nadwagę, otyłość lub niedowagę). Wystarczy wpisać w odpowiednie okna takie wartości, jak waga, wzrost i płeć. Niestety, określanie prawidłowej wagi tę metodą jest dosyć niedokładne.
Inny wzór, za pomocą którego można określić prawidłowe parametry ciała to:
Należna masa ciała [kg] = wzrost [cm] – 100 – 0.5 x (wzrost [cm] – 150)
W jaki sposób posłużyć się tym wzorem? Przykład: wzrost Pani X jest równy 160 cm, dlatego też jej prawidłowa waga powinna wynosić:
Należna masa ciała [kg] = 160cm – 100 – 0,5x(160cm – 150) = 55kg
Na czym polega redukcja?
Prawidłowe zapotrzebowanie na kalorie powinien określić dietetyk. Specjalista dostosuje indywidualny jadłospis i wskaże, jaka aktywność będzie najbardziej skuteczna dla konkretnej osoby. Po pierwsze dieta redukcyjna zakłada 4-5 posiłków spożywanych co 3-4 godziny.
Skomponowanie codziennego menu bazuje na produktach chudych i bogatych w błonnik. Dlatego też taki tryb odżywiania uwzględnia zwiększone spożywanie warzyw i owoców. Chociaż zdrowe, orzechy i pestki dynie nie są zalecane. Dodatkowo dieta zawiera chude mięso, ryby oraz półtłusty nabiał. Pojawia się pytanie: czy ta dieta jest zdrowa dla człowieka? Z całą pewnością można odpowiedzieć: tak! Różnorodne składniki odżywcze zapewniają ludzkiemu organizmowi wszystko to, czego potrzebuje.