Ser kozi – rzeczywiście taki zdrowy?

Niektóre moje koleżanki oszalały na punkcie sera koziego. Przekonują, że on taki dobry, taki zdrowy i że nie powoduje uczuleń… Szczerze mówiąc – trochę mnie ten temat zaciekawił. A że jestem fanką wszystkich serów, muszę zmierzyć się z jego kozim odpowiednikiem. Trochę poszukałam, spróbowałam i oto rezultat – artykuł o kozim specjale.

Zdrowa koza = zdrowy ser

Jakość produktów otrzymywanych z roślin oraz od zwierząt zależy od tego, jakie są warunki hodowli. Przykładowo: jeśli kurczak karmiony jest przetworzoną żywnością z dodatkiem antybiotyków, wówczas mięso z kurczaka nie będzie wpływało właściwie na ludzki metabolizm. Do czego zmierzam? Według badaczy kozy są jednymi z najzdrowszych zwierząt. Dlaczego tak się dzieje? Otóż stworzenia te potrafią skutecznie wydalać ze swojego organizmu szkodliwe substancje. Dlatego też chronią się efektywnie przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Idąc tym tropem – niebezpieczne pierwiastki nie przedostają się po prostu do mleka koziego.

koza

Dla kogo ser kozi?

Ser kozi polecany jest przede wszystkim dzieciom i dorosłym, których organizmy nie tolerują laktozy. Opisywany produkt nie jest tak tłusty, jak ser z mleka krowiego i dodatkowo zawiera większą ilość witamin (szczególnie z grupy B oraz witaminę A), soli mineralnych.

Sałatka z serem kozim

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • Krucha sałata,
  • Zielona papryka,
  • Ocet balsamiczny,
  • 10 dag twardego koziego sera,
  • Cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie,
  • 4 dobrej jakości parówki.

Wykonanie:

Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w słupki. Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Parówki zaś w talarki. Ser kozi kruszymy. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy łyżkę octu, oliwę. Przyprawiamy według gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz