Pizza jest niezwykle popularnym daniem w Polsce. Zjadamy jej ogromne ilości. Jest najczęściej zamawianym daniem na wynos. Skąd się bierze jej popularność? Polacy cenią sobie jej walory smakowe i różnorodność w doborze składników, wielkości, grubości ciasta, sposobu wypiekania. Danie proste i pyszne na stałe zagościło na polskich stołach.
Historia pizzy
Wielu z nas, jako kraj pochodzenia tego pysznego dania wskaże Włochy i jest to prawda. Jednak popularność pizzy przyniosła jej wizyta w Stanach Zjednoczonych. Początkowo włoskie gospodynie jako bazę na placek stosowały ciasto makaronowe, dopiero później wprowadzono placek drożdżowy. Za początki pizzy uznawano cienki placuszek, posmarowany sosem pomidorowym, posypany startym serem i ziołami, wypiekany w rozgrzanym piecu. Niektórzy początków pizzy upatrują w starożytnej Grecji, gdzie wypiekano płaskie chlebki, posmarowane oliwą z dodatkiem ziół, które zostały następnie przywiezione do Rzymu. Pomidory zagościły na niej na stałe wraz ze swym przybyciem do Europy, stając się jednym z jej integralnych składników. W miarę upływu lat, na plackach zaczęły pojawiać się przeróżne kombinacje dodatków. Nobilitacji daniu dodało przygotowanie pizzy na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, przybyłej z wizytą do Neapolu w 1889 roku. Na specjalnie przygotowanym placku ułożono pomidory, mozzarellę i bazylię, by przypominały flagę Włoch. Królowa była oczarowana, a pizza stała się prawdziwym hitem. Na cześć tego wydarzenia nazwano ją margherita.
Pizza w Polsce
Do Polski pizza przywędrowała w czasach panowania Zygmunta Starego. Za pierwszą pizzerię w Polsce uznaje się lokal Poranek w Słupsku. Tadeusz Soudra otworzył ją w 1975 roku po wizycie w Mediolanie. Od tamtej pory ilość pizzerii stale rosła. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, by w okolicy nie było miejsca, gdzie można zjeść pizzę. Restauracje w każdym mieście prześcigają się w dogadzaniu klientom. Co roku organizowane są plebiscyty na najlepszą pizzę w mieście.
Najczęściej wybierane pizze w Polsce
Najczęściej Polacy zamawiają margheritę, hawajską, pepperoni, salami, wiejską i serową. Oferty pizzerii są niezwykle bogate. Kucharze często sięgają po produkty sezonowe lub regionalne, by zaskoczyć konsumentów. Dodatkiem do pizzy, który cieszy się w Polsce największą popularnością, jest oczywiście sos czosnkowy, na bazie jogurtu, majonezu lub śmietany. Pizze z typowo włoskimi dodatkami polewane są oliwą z oliwek, która podkreśla ich smak.
Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą ze strony: https://pixabay.com/