To nie tylko przerośnięte ziarno

O właściwościach leczniczych kiełków wiedzieli już nasi przodkowie. Niestety kiełki to nieco zapomniana tradycja żywieniowa. Na szczęście świadomość ich zdrowotnego oddziaływania cały czas wzrasta.

***

Kiełki można kupić, ale równie prosto i tanio można je przygotować w każdym domowym pomieszczeniu. Czym są te przerośnięte ziarna? Jest to niezwykle skoncentrowane i zupełnie naturalne źródło witamin, związków mineralnych, enzymów, a także aminokwasów.

Kiełki dojrzewają dosłownie w ciągu kilku dni, a swoimi właściwościami nie ustępują mięsu. Ponadto jest to produkt, który niezwykle szybko wchłania się, nawet przy zdiagnozowanych problemach trawiennych.

Kiełki 2

Dlaczego warto jeść kiełki?

Regularne spożywanie kiełków pozwoli zachować na dłużej młodość. Substancje aktywne zawarte w tym produkcie roślinnym odżywiają komórki i tym samym uwalniają je od destrukcyjnych efektów przemiany materii. Szczególnie polecane są przerośnięte nasiona pszenicy. Warto podkreślić, że pszenica to jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz. W procesie przerastania w ziarnach pszenicy wartość witaminy E wzrasta aż trzykrotnie. Oprócz przerośniętych ziaren pszenicy można spożywać kiełki owsa, żyta, lucerny, słonecznika, nasion strączkowych, orzecha.

Sprawdzone przepisy

Ziarno należy umyć i zalać wodą. Po upływie doby można odcedzić wodę i odstawić ziarno w zimne miejsce. Produkt będzie gotowy do spożycia po upływie 1-2 dni.

Pszeniczne ziarno z sosem

  • 3 łyżki pszenicy
  • Łyżka miodu
  • Łyżka oleju roślinnego

Ziarna pszenicy należy moczyć przez 24 godziny (aż do rozmięknięcia). Przed podaniem zalać sosem z miodu i oleju roślinnego.

Dodaj komentarz