O właściwościach leczniczych kiełków wiedzieli już nasi przodkowie. Niestety kiełki to nieco zapomniana tradycja żywieniowa. Na szczęście świadomość ich zdrowotnego oddziaływania cały czas wzrasta.
***
Kiełki można kupić, ale równie prosto i tanio można je przygotować w każdym domowym pomieszczeniu. Czym są te przerośnięte ziarna? Jest to niezwykle skoncentrowane i zupełnie naturalne źródło witamin, związków mineralnych, enzymów, a także aminokwasów.
Kiełki dojrzewają dosłownie w ciągu kilku dni, a swoimi właściwościami nie ustępują mięsu. Ponadto jest to produkt, który niezwykle szybko wchłania się, nawet przy zdiagnozowanych problemach trawiennych.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Regularne spożywanie kiełków pozwoli zachować na dłużej młodość. Substancje aktywne zawarte w tym produkcie roślinnym odżywiają komórki i tym samym uwalniają je od destrukcyjnych efektów przemiany materii. Szczególnie polecane są przerośnięte nasiona pszenicy. Warto podkreślić, że pszenica to jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz. W procesie przerastania w ziarnach pszenicy wartość witaminy E wzrasta aż trzykrotnie. Oprócz przerośniętych ziaren pszenicy można spożywać kiełki owsa, żyta, lucerny, słonecznika, nasion strączkowych, orzecha.
Sprawdzone przepisy
Ziarno należy umyć i zalać wodą. Po upływie doby można odcedzić wodę i odstawić ziarno w zimne miejsce. Produkt będzie gotowy do spożycia po upływie 1-2 dni.
Pszeniczne ziarno z sosem
- 3 łyżki pszenicy
- Łyżka miodu
- Łyżka oleju roślinnego
Ziarna pszenicy należy moczyć przez 24 godziny (aż do rozmięknięcia). Przed podaniem zalać sosem z miodu i oleju roślinnego.