„Jesteś tym, co jesz” – to banalne i cały czas powtarzane powiedzenie ma w sobie bardzo dużo prawdy. Jakość przyrządzania potraw ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i jak wyglądamy. Zdrowy posiłek jest jednocześnie smaczny i zapewnia organizmowi szereg cennych witamin i składników mineralnych. Kup dobry garnek, a przekonasz się, jak zmienić może się Twoje życie. Oto kilka porad dotyczących zakupu właściwego naczynia kuchennego.
***
Nieśmiertelne aluminium… czy aby na pewno?
Garnki aluminiowe są bardzo popularne i łatwo dostępne. Niestety nie nadają się do przyrządzania takich pyszności, jak bigos czy kapuśniak. Potrawy kwaśne wchodzą w reakcję z aluminium i przez ten proces do jedzenia może przedostać się glin. Naczynia aluminiowe nie powinny zatem być w naszym codziennym użyciu.
Czy jakaś siła siedzi w miedzi?
Miedziane garnki również obciążają sklepowe półki. Cechuje ich ciekawy design. Oryginalnie wyglądają w kuchniach rustykalnych. Niestety mają dużą wadę. Mianowice nie są odporne na działanie kwasów zawartych w produktach spożywczych.
Garnki emaliowane
Być może garnki emaliowane są uniwersalne, jednak nie powinny ich stosować osoby uczulone na nikiel. Ponadto garnek z odpryśniętą emalią w ogóle nie nadaje się do użytku.
Garnki żeliwne
Coraz częściej można spotkać garnki żeliwne w polskich kuchniach. Najlepsze są te czernione. Musimy jednak wiedzieć, że tego rodzaju naczynia kuchenne są dosyć ciężkie.
Stal nierdzewna
Według najnowszych badań najzdrowsza jest stal nierdzewna. Garnek wykonany ze stali nierdzewnej umożliwia przygotowanie zdrowych potraw. Naczynia kuchenne tego rodzaju długo utrzymują ciepło, nagrzewają się szybko, co pozwala znacznie zmniejszyć zużycie gazu.