Przyrządzanie potraw będzie przyjemniejsze, jeśli zaczniemy wdrażać pomysły ułatwiające gotowanie. Przed Wami prawdziwe kompendium wiedzy z zakresu dobrych rad kuchennych.
-
Aby zagęścić zbyt rzadką zupę, należy dodać do niej 1-2 łyżki kaszy manny.
-
Aby herbatniki i sucharki dłużej pozostawały chrupiące, trzeba je przechowywać w szczelnie zamykanej puszce, z dodatkiem kilku kryształków grubej soli kuchennej.
-
Aby mąka zmieszana z wodą pozostała jednolita i nie wytworzyła grudek, należy do niej dodać szczyptę soli.
-
Aby cynamon był bardziej aromatyczny, kupując go, należy wybierać jak najcieńsze rurki.
-
Aby z pękniętego jajka podczas gotowania nie wypłynęło białko, trzeba do wody dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
-
Aby owoce jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza.
-
Aby natka pietruszki, koperek i szczypiorek dłużej zachowały świeżość, należy wstawić je do wody z dodatkiem soli.
-
Aby marchewka i pomidory podczas gotowania nie straciły intensywnego koloru, należy razem z nimi do garnka włożyć łyżkę tłuszczu. Aby pozbyć się intensywnego zapachu czosnku, należy zjeść jabłko, pietruszkę, surowy bób lub przegryźć… kilka ziaren kawy.
-
Aby pieczarki ładnie wyglądały, nie trzeba ich obierać, wystarczy dokładnie umyć.
-
Aby przecięta cebula zachowała świeżość, należy ją przechowywać zawiniętą w folię spożywczą.
-
Aby mięso pieczonego kurczaka była aromatyczne, najlepiej natrzeć je solą i przyprawami na 1-2 godziny przed procesem pieczenia.
-
Przykry zapach przy gotowaniu kapusty lub kalafiora można znacznie zmniejszyć wrzucając do garnka skórkę suchego chleba.
-
Gorzki posmak cykorii można wyeliminować, zanurzając ją na pół godziny w ciepłej wodzie.
-
Z owoców cytrusowych wyciśnie się więcej soku, jeśli uprzednio włoży się je na 10-15 minut do gorącej wody.
-
Aby ścierana skórka cytrynowa nie przyklejała się do tarki, warto wcześniej posmarować ją odrobiną oliwy.
-
Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia itp.
-
Czosnek gorzknieje podczas długiego smażenia, dlatego też należy go dodać, gdy potrawa będzie już nieomal gotowa.
-
Delikatny czosnkowy aromat otrzymamy, przecierając patelnię, garnek lub salaterkę do sałatki przeciętym ząbkiem czosnku.
-
Aby tarta bułka lepiej przywarła do kotletów, do ubitych jajek można dodać kilka kropelek oliwy.
-
Śmietana dodana do zupy nie zwarzy się, jeśli uprzednio wymieszamy ją z kilkoma łyżkami słodkiego mleka.
-
Wysuszony ser żółty odzyska świeżość, jeśli zalejemy go świeżym mlekiem i pozostawimy na kilak godzin.
-
Ryby smażymy zawsze bez przykrycia – wówczas będą chrupkie.
-
Aby cebula nie wyciskała łez z oczu, warto przed krojeniem włożyć ją na pół godziny do lodówki.
-
Aby łatwiej rozsmarować na cieście lukier lub polewę, należy nóż do smarowania zanurzyć na 5 minut zanurzyć w zimnej wodzie lub schłodzi w lodówce.
-
Jeden roztarty listek lubczyku poprawi smak nawet bardzo mdłej zupy.
-
Tłuszcz nie będzie pryskał z patelni, jeżeli dodamy do niego szczyptę soli.
-
Szpinak łatwiej oczyścimy z piasku, jeśli wypłuczemy go w osolonej wodzie.
-
Aby długo przechowywać świeży chleb, należy zawinąć go w szczelnie w folię spożywczą i zamrozić.
-
Frytki usmażą się szybciej i nie nasiąkną tłuszczem, jeśli po obraniu i pokrojeniu ziemniaków włożymy je na cedzaku na 3-5 minut do wrzącej wody i dokładnie osuszymy.
-
Aby sałata w surówce była jędrna i chrupka, oczyszczone liście przed przyprawieniem należy włożyć do foliowej torebki i wstawić na 10 minut do lodówki