Top 30 – świetne i przydatne rady kuchenne

on

Przyrządzanie potraw będzie przyjemniejsze, jeśli zaczniemy wdrażać pomysły ułatwiające gotowanie. Przed Wami prawdziwe kompendium wiedzy z zakresu dobrych rad kuchennych.

background-1932466_1920

  1. Aby zagęścić zbyt rzadką zupę, należy dodać do niej 1-2 łyżki kaszy manny.

  2. Aby herbatniki i sucharki dłużej pozostawały chrupiące, trzeba je przechowywać w szczelnie zamykanej puszce, z dodatkiem kilku kryształków grubej soli kuchennej.

  3. Aby mąka zmieszana z wodą pozostała jednolita i nie wytworzyła grudek, należy do niej dodać szczyptę soli.

  4. Aby cynamon był bardziej aromatyczny, kupując go, należy wybierać jak najcieńsze rurki.

  5. Aby z pękniętego jajka podczas gotowania nie wypłynęło białko, trzeba do wody dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny.

  6. Aby owoce jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza.

  7. Aby natka pietruszki, koperek i szczypiorek dłużej zachowały świeżość, należy wstawić je do wody z dodatkiem soli.

  8. Aby marchewka i pomidory podczas gotowania nie straciły intensywnego koloru, należy razem z nimi do garnka włożyć łyżkę tłuszczu. Aby pozbyć się intensywnego zapachu czosnku, należy zjeść jabłko, pietruszkę, surowy bób lub przegryźć… kilka ziaren kawy.

  9. Aby pieczarki ładnie wyglądały, nie trzeba ich obierać, wystarczy dokładnie umyć.

  10. Aby przecięta cebula zachowała świeżość, należy ją przechowywać zawiniętą w folię spożywczą.

  11. Aby mięso pieczonego kurczaka była aromatyczne, najlepiej natrzeć je solą i przyprawami na 1-2 godziny przed procesem pieczenia.

  12. Przykry zapach przy gotowaniu kapusty lub kalafiora można znacznie zmniejszyć wrzucając do garnka skórkę suchego chleba.

  13. Gorzki posmak cykorii można wyeliminować, zanurzając ją na pół godziny w ciepłej wodzie.

  14. Z owoców cytrusowych wyciśnie się więcej soku, jeśli uprzednio włoży się je na 10-15 minut do gorącej wody.

  15. Aby ścierana skórka cytrynowa nie przyklejała się do tarki, warto wcześniej posmarować ją odrobiną oliwy.

  16. Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia itp.

  17. Czosnek gorzknieje podczas długiego smażenia, dlatego też należy go dodać, gdy potrawa będzie już nieomal gotowa.

  18. Delikatny czosnkowy aromat otrzymamy, przecierając patelnię, garnek lub salaterkę do sałatki przeciętym ząbkiem czosnku.

  19. Aby tarta bułka lepiej przywarła do kotletów, do ubitych jajek można dodać kilka kropelek oliwy.

  20. Śmietana dodana do zupy nie zwarzy się, jeśli uprzednio wymieszamy ją z kilkoma łyżkami słodkiego mleka.

  21. Wysuszony ser żółty odzyska świeżość, jeśli zalejemy go świeżym mlekiem i pozostawimy na kilak godzin.

  22. Ryby smażymy zawsze bez przykrycia – wówczas będą chrupkie.

  23. Aby cebula nie wyciskała łez z oczu, warto przed krojeniem włożyć ją na pół godziny do lodówki.

  24. Aby łatwiej rozsmarować na cieście lukier lub polewę, należy nóż do smarowania zanurzyć na 5 minut zanurzyć w zimnej wodzie lub schłodzi w lodówce.

  25. Jeden roztarty listek lubczyku poprawi smak nawet bardzo mdłej zupy.

  26. Tłuszcz nie będzie pryskał z patelni, jeżeli dodamy do niego szczyptę soli.

  27. Szpinak łatwiej oczyścimy z piasku, jeśli wypłuczemy go w osolonej wodzie.

  28. Aby długo przechowywać świeży chleb, należy zawinąć go w szczelnie w folię spożywczą i zamrozić.

  29. Frytki usmażą się szybciej i nie nasiąkną tłuszczem, jeśli po obraniu i pokrojeniu ziemniaków włożymy je na cedzaku na 3-5 minut do wrzącej wody i dokładnie osuszymy.

  30. Aby sałata w surówce była jędrna i chrupka, oczyszczone liście przed przyprawieniem należy włożyć do foliowej torebki i wstawić na 10 minut do lodówki

Dodaj komentarz