Co trzeba wiedzieć o doradzie?

Dorada należy do ryb morskich najbardziej cenionych w Europie. Charakteryzuje się dość specyficznym wyglądem – kolor głowy jest srebrzysty, a pomiędzy oczami iskrzy złoty pasek. Zważywszy na to, ryba nazywana jest również doradą królewską.

***

Dorada3

Doradę można spotkać w Morzu Śródziemnym, a także w wodach przybrzeżnego pasa wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Hodowana jest przede wszystkim w Grecji, Chorwacji oraz Hiszpanii. Ciekawostką jest, iż w starożytnej Grecji była poświęcona bogini miłości – Afrodycie. Warto wiedzieć, że ryba staje się coraz bardziej popularna również w Polsce.

Dorada2 Dorada5 Bufet ryb Dorada4

Mięso dorady charakteryzuje się soczystością, zwartością oraz delikatnym smakiem. Obróbka ryby jest dosyć prosta, gdyż ryba zawiera łatwe do oddzielanie ości. W związku z tym nadaje się idealnie do pieczenia, grillowania oraz smażenia. Fani sushi także mogą odetchnąć z ulgą. Mięso dorady idealnie nadaje się do tego japońskiego smakołyku.

Dorada6

Tradycyjna forma przyrządzania dorady polega na pieczeniu w soli. Rybę pokrywa się grubą warstwą soli morskiej i następnie wstawia do piekarnika na kilkanaście minut. Dzięki temu dorada zyskuje jeszcze większą soczystość.

Dodaj komentarz