Warzywa i owoce – dlaczego warto je jeść?

Miesiące letnie obfitują w łatwy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Czy to przekłada się na większe ich spożycie wśród konsumentów? Badania dowodzą, że jedynie 5% Polaków sięga pięć razy dziennie po owoce i warzywa.

 

Jedzenie warzyw i owoców a zdrowie

Każdy z nas chce być zdrowym. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego potrzebne są różne witaminy i minerały, których źródłem owoce i warzywa. Liczne niedobory przekładają się na nasze samopoczucie. Specjaliści od żywienia i lekarze zalecają spożywanie owoców i warzyw codziennie. Wyliczają liczne korzyści płynące z takiego stylu życia. Po pierwsze wzmacniają odporność oranizmu, chronią go przed infekcjami lub skracają okres i jej przebieg. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększa stopień przyswajania żelaza, potrzebnego do prawidłowego funkcjnowania procesów poznawczych i produkcji krwinek czerwonych.  Witamina C obecna jest w dużych ilościach w szpinaku, kalafiorze, brokułach, brukselce, szparagach oraz malinach, jagodach, truskawkach, jeżynach, porzeczkach.

 Jedzenie warzyw i owoców a leczenie

Dary natury poprawiają pracę przewodu pokarmowego ze względu na obecny w nich błonnik, który wpływa na mikroflorę w jelitach. Ponadto błonnik wspomaga leczenie nadwagi, cukrzycy, chorób sercowych. Pomaga także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ obniża stężenie glukozy we krwi, zmniejsza wchłanianie tłuszczy, przedłuża uczucie sytości po posiłku. Wpływa także na prawidlowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwego cholesterolu LDL, który zwieksza ryzyko wystąpienia zawału czy chorób miażdżycowych. Naturalne źródła błonnika to: porzeczki, maliny, agrest, gruszki, seler, rośliny strączkowe, pietruszka. Wapń zawarty w suszonych figach i morelach, jarmużu czy fasoli przyczynia sie do prawidłowego krzepniecia krwi. Bierze też udział w procesie podziału i specjalizacji komórek wpływając na utrzymanie zdrowych kości i zębów. Spożywanie bananów, migdałów, orzechów laskowych i włoskich pomaga w utrzymaniu równowagi elektorlitowej, zmniejsza uczucie zmęczenia.

 Jedzenie warzyw i owoców a młodość

Jedzenie warzyw i owoców opóźnia procesy starzenia się organizmu. To zasługa przeciwutleniaczy, które neutralizują aktywność wolnych rodników. Zawarta w tych naturalnych produktach witamina C wpływa na syntezę kolagenu zawartego w tkance łącznej. Ma zbawienny wpływ na gojenie się ran i złamań. Z kolei witamina E wspomaga skórę, wzmacnia jej strukturę i neutralizuje wolne rodniki. Witamina A wpływa na prawidłowy wygląd skóry, a więc zapobiega tworzeniu sie zmarszczek czy tworzeniu się rozstępów.

 Jedzenie warzyw i owoców a orzeźwienie

Warzywa i owoce w głównej mierze składają się z wody, a więc dokonale gaszą pragnienie, zwłaszcza w czasie upałów. Ponadto owoce cytruoswe mają właściwości orzeźwiające i chłodzą organizm. Warzywa i owoce posiadają w swoim składzie węglowodany dające energię oraz białko potrzebne do budowy mięśni, zwłaszcza rośliny strączkowe.

Najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

Według badań Polacy najczęściej sięgają po pomidory i jabłka. Dalsze miejsca zajmują: marchewka, ogórki, ziemniaki i kapusta. Prześledźmy, jakie składniki odżywcze zawierają te produkty:

Pomidory

Zawierają dużo witaminy C, witaminy K, witaminy A, potasu, magnezu, fosforu, sodu cynku, kwasu foliowego,  lipogenu; występują w czterech odmianach: najpopularniejszej czerwonej oraz żółtej, zielonej i czarnej.

Jabłka

Są źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, witamin z grupy B, błonnika, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, cynku, beta-karotenu, Retinolu. Najlepiej spożywać je na surowo, ze skórką.

Marchew

Zawiera witaminę C, tiaminę, rybofrawinę, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, miedź, pektyny, beta-karoten. Najczęściej spożywana na surowo, ale stanowi także dodatek do dań gotowanych.

Ogórki

Są niskokaloryczne i obfitują w wodę, bowiem składają się z niej w 95 %, przyczyniają się zatem do nawodnienia organizmu. Możemy w nich znaleźć witaminy: A, C, B6 i K, potas, fosfor, wapń. Ich kiszona forma posiada więcej zalet – zwiększa się ilość witaminy C i B. Kiszonki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, stając się naturalnym probiotykiem.

Ziemniaki

Stanowią źródło węglowodanów, błonnika, potasu, witaminy C, B1, B3, B6, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo. Są doskonałym połączeniem dla mięs, ponieważ obniżają zakwaszenie organizmu. Najwięcej cennych składników zachowany przy gotowaniu w wodzie lub na parze. Nie należy też  grubo ich obierać, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych i minerałów.

Kapusta

Jest niskokaloryczna, zawiera dużo witaminy C, wiatminy z grupy B, witaminę E, K, rutynę, wapń, magnez, potas. W czasie jej kiszenia, wytwarza się więcej kwasu askorbinowego, wapnia, a kwas mlekowy oczyszcza jelita z bakterii gnilnych.

Same korzyści z jedzenia warzyw i owoców

Jak widać, wiele korzyści płynie z jedzenia warzyw i owoców.  Codzienna dieta powinna być bogata w kilka ich porcji. Spożywanie ich wpływa na nasze samopoczucie i jakość funcjonowania organizmu. Niwelują one dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza jelitowe, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniają odporność, dodają energii, nawadniają organizm. Warto więc dbć o zbilnasowaną dietę każdego dnia.

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą ze strony: https://pixabay.com/

Dodaj komentarz