Zasmakuj w kuchni hiszpańskiej

Moim skromnym zdaniem, jedną z najsmaczniejszych kuchni świata jest oczywiście kuchnia hiszpańska. Tradycje kuchni hiszpańskiej opierają się na długoletnich praktykach i wpływach innych regionów. Smak potraw kształtował się przez wieki. Poznaj charakterystykę i oryginalność hiszpańskich przysmaków.

Hiszpańskie przysmaki – wpływ innych kultur

W kuchni hiszpańskiej można wyraźnie wyróżnić następujące wpływy: francuskie, arabskie, meksykańskie, angielskie. Potrawy nie są jednolite; są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięczają również bliskości Morza Śródziemnego. Kuchnia hiszpańska bazuje w dużej części na stosowaniu ziół wzbogacających smak każdej potrawy, warzyw i owoców. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest oliwa z oliwek. Tradycja hiszpańska to również charakterystyczne suszone szynki, różnego rodzaju gatunki mięs oraz sery.
Warto podkreślić, że potrawy są zazwyczaj proste, ale przygotowane z najlepszych gatunkowo posiłków. Najczęściej używanymi produktami są: ryż, pomidory, ryby, owoce morza, cebula, papryka, oliwki i oliwa, migdały, owoce morza a także wino. Bardzo dużo hiszpańskich przysmaków posiada unijny certyfikat jakości DO. Oznacza to, że produkt ten został sporządzony w sposób naturalny i tradycyjny. Takim specjałem jest chociażby szynka jamon iberico, sery kozie i owcze – ser manchega wytwarzany z mleka owiec pasących się na terenach La Manchy w Kastylii. Typowe potrawy hiszpańskie to chociażby paella (przepis poniżej), spożywany w upalne dni chłodnik gazpacho, ziemniaczana tortilla, krem kataloński, ośmiornica po galicyjsku, przekąski tumaca.
Dla Hiszpanii charakterystyczna jest również sangria z lodem i kawałkami świeżych owoców. Jest to wino, które świetnie gasi pragnienie i nie powoduje szybko stanu upojenia. Znanym napojem alkocholowym jest również sidra, czyli jabłecznik oraz piwo.
Bardzo urokliwym akcentem są elementy kuchni katalońskiej. Tego typu zróżnicowanie można zakosztować w tych regionach, w których obowiązuje język kataloński, czyli w Katalonii, Walencji i Balearach. Obowiązują tu przede wszystkim wpływy kuchni śródziemnomorskiej, czyli ryby – tuńczyk, sardynki; owoce morza, cytrusy. W kuchni katalońskiej dużą rolę odgrywa chleb. Może to być chleb moczony w przetartych pomidorach, czosnku oraz oliwie. Charakterystycznym, katalońskim specjałem jest escudella – gulasz z mięsa z dodatkiem ryżu i warzyw. To właśnie w tym regionie można spróbować takich przysmaków, jak botifarra – kiełbasa z mięsa wieprzowego oraz przypraw, hueva – suszona ikra mugila. Wspomniany wyżej krem kataloński podobny jest co tak zwanego creme brulee.


Warto wyróżnić jeszcze Kastylię. Kastylia dzieli się na Kastylię – Leon i Kastylię Don Kichota, czyli Kastylię La-Manchę. To właśnie tutaj zakosztujemy serów owczych, migas – potrawę z okruszków sera, kiełbasę chorizo. Dodatkowo w Kastylii La-Manchy wytwarza się bardzo dużo dań z jagnięciny i mięsa koziego.
Idziemy dalej. Czeka na nas Andaluzja, czyli malownicze tereny górzyste pokryte czerwoną ziemią oraz zielone równiny. Mieszkańcy Andaluzji preferują owoce morza, szynkę jamon iberico, kaszankę morcillę. Tutejsza kuchnia to przede wszystkim słynna paella i chłodnik gazpacho. Warto podkreśliż, iż tradycyjna paella przyrządzana jest w kuchni opalanej drewnem. Bardzo wiele tradycyjnych posiłków powstało na bazie kuchni chłopskiej. Taką potrawą jest chociażby gazpacho.

Wspólne spożywanie posiłków i rytuały

W związku z tym, iż Hiszpanie są niezwykle otwartym narodem – także wspólne spożywanie posiłków nabrało szczególnego wymiaru. W związku z tym, że jest to ciepły kraj – Hiszpanie uwielbiają wspólne biesiadowanie. Ucztowanie odbywa się w gronie rodziny i przyjaciół do późnych godzin nocnych. Zabawa, „fietsa”, święta są niezwykle celebrowanymi wydarzeniami. Hiszpanie świętują nie tylko we własnym gronie. Bardzo często udają się całymi gromadami do jakiejś przytulnej, klimatycznej restauracji.
Bardzo dużo Hiszpan nie spożywa w domu śniadań. Dlatego też można zaobserwować tłok w restauracjach we wczesnych godzinach porannych. Co prawda śniadanie jest niewielkie… po paru godzinach jest wszakże lunch.
Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że wręcz uwodzi smakiem i aromatem. Potrawy są na tyle zróżnicowane, że każdy może znaleźć dla siebie ulubiony posiłek.

Paella – poznaj jej sekrety


Składniki:
* 45 dag ryżu (okrągłego)
* 6 małych porcji kurczaka
* 30 dag karkówki
* 35 dag kalmarów
* 16 małży
* 20 dag krewetek
* 2 zielone papryki
* kg pomidorów
* gotowany groszek – około 10 dag
* 8 łyżek oliwy
* 6 ząbków czosnku
* natka pietruszki
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek lekko podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Siekamy pietruszkę i dodajemy ją na patelnię. Całość mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu. Kawałki kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, paprykę, posiekane wcześniej pomidotystrąki zielonej papryki. Następnie myjemy kalmary i krewetki, kroimy w plastry. Kalmary i małże dorzucamy do ryżu i razem gotujemy. Usuwamy małże, które się nie otworzyły. Następnie dodajemy groszek. Wszystkie składniki mieszamy i posypujemy zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz