Każda gospodyni domowa chciałaby, aby domowe sprzęty służyły jak najdłużej. Oto kilka sposobów, dzięki którym znacznie przedłużysz żywot garnków kuchennych.
Po pierwsze – dobrej jakości naczynia
Jeśli chcemy, aby akcesoria kuchenne służyły jak najdłużej koniecznie musimy zakupić garnki dobrej jakości. Dobry garnek jest w stanie ograniczyć cholesterol oraz zminimalizować działanie szkodliwych tłuszczów. Sprzęty kuchenne dobrej jakości powinny przede wszystkim nadawać się do wszystkich rodzajów kuchenek: począwszy od kuchenek gazowych po elektryczne i indukcyjne. Przygotowywanie zdrowych posiłków powinno być dla wszystkich kwestią priorytetową.
Po drugie – gotowanie
Wyobraźmy sobie, że mamy duży garnek i musimy w nim ugotować warzywa. Liczy się zasada: gotuj w małej ilości wody. Należy umyć warzywa. Po ej czynności umieszczamy naczynia w garnku i wypełniamy je wodą w proporcji 2/3 garnka. Jeżeli warzyw jest dużo, dolewamy jeszcze 3 łyżki wody. Duży garnek zawsze trzeba przykryć pokrywką i włączyć źródło ciepła. Dobrej jakości naczynia posiadają specjalistyczny termometr. Naszym zadaniem jest dopilnowanie, aby wskaźnik termometru nie znalazł się na czerwonym polu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, wówczas do naczynia dolewamy jeszcze dwie łyżki wody.
Po trzecie – smażenie
Dobra patelnia wcale nie wymaga stosowania tłuszczu. Podczas smażenia, potrawę również przykrywamy pokrywką. W tym przypadku także pilnujemy termometru. Aby usmażyć posiłek i zachować w odpowiednim stanie patelnię, trzeba zadbać, by patelnia rozgrzała się idealnie. W tym przypadku przyda się test wody. Patelnię kropimy wodą – jeżeli krople zaczną się ślizgać po jej powierzchni, wtedy patelnia jest rozgrzana właściwie.